Норман Рокуел (1894 ~ 1978) e американски художник и илюстратор, почти непознат

...
Норман Рокуел (1894 ~ 1978) e американски художник и илюстратор, почти непознат
Коментари Харесай

В условията на демокрация изкуството принадлежи на народа ~ Норман РОКУЕЛ

Норман Рокуел (1894 ~ 1978) e американски художник и илюстратор, съвсем чужд в България. Неговите творби се открояват с особена експресивност и темперамент, който умерено можем да назовем „ американски “.

Рокуел е роден в Ню Йорк и още до момента в който учи в „ Академията за дизайн “ основава първите си рисунки за списание St. Nicolaus. След завръщането си от фронта в края на Първата международна война стартира да работи за седмичното списание Saturday Evening Post, за което в продължение на четиридесет и седем години основава стотици корици. Илюстрира над 40 книги, измежду които романите на Марк Твен „ Том Сойер “ и „ Хъкълбери Фин “ през 1935 година, рисува портрети на известни персони и картини, отличаващи се с необикновен заряд.

През 1957 година Търговската палата на Съединени американски щати го дефинира като един от „ Великите живи американци “.

 Norman Perceval Rockwell (February 3, 1894 ~ November 8, 1978)

Той е изключително спорен художник. Стилът му и художествените му способи са мощно подложени на критика, критиците постоянно отхвърлят да признаят смисъла му в американското изкуство. Докато някои го назовават „ Дикенс на четката ” – заради повтарящите се илюстрации с деца, се появяват и саркастични мнения, най-известният измежду които е на Владимир Набоков, който назовава картините му банални и декларира: „ Салвадор Дали е брат близнак на Норман Рокуел, похитен от роми в своето детство ”.

Норман Рокуел дава отговор на тези и сходните мнения по този начин: „ Аз не желая да рисувам за малцината, които могат да видят моите произведения в музей, тъй като имам вяра, че в изискванията на народна власт изкуството принадлежи на народа. Искам моите картини да бъдат оповестени “.

Неговите илюстрации повлияват мощно всеобщата просвета в Щатите, и в това време са нейна еманация, и това продължава и до през днешния ден. Филми като „ Форест Гъмп “ и „ Полярният експрес “ са мощно повлияни от неговата хармония, в нови списания се вършат корици по негови рисунки, а двама от най-големите му фенове и колекционери на картините му са режисьорите Джордж Лукас и Стивън Спийлбърг, които провеждат и изложения с картините му, които имат. Освен това в Съединени американски щати има два музея, които демонстрират неговото изкуство.

През 2013 година три негови картини бяха продадени за общо към 60 млн. $ на търг в аукционната къща „ Сотбис “.

 Christmas Homecoming

 The Tattooist, 1944

 Freedom From Fear, 1943

 Runaway, 1958

 The problem we all live with, 1963-1964

 Sunday Morning

 Breaking Home Ties


He Is Going to Be Taller than Dad

 After The Prom

 The Dugout

 Eye Doctor

 Facts Of Life

 Doctor

 Construction Crew

 Freedom From Want

 Home for Christmas

 Homecoming Marine

 Saying Grace, 1951

 Painting the little House, 1921

 Jury

 Happy Birthday, Miss Jones, 1956

 Reading Book

 Shiner

 Soda Jerk

 Boy and Girl gazing at the Moon, 1926

 Doctor and The Doll


A Scout Is Helpful, 1941


Girl at Mirror, 1954

 Telephone Conversation

 Going and Coming, 1947

 Going and Coming, 1947

 Discovery

 Dewey V. Truman

 Armchair General (Man Charting War Maneuvers)

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР